21314336_749765781897877_2969819560665058672_n

Seorang wanita berhak memilih calon suami mereka akan kerana mahukan kehidupan yang harmoni dan terjamin. Zaman sekarang wanita lebih cenderong memilih calon suami yang berkerjaya, rupa paras, dan berharta. kali ni admin nak share sedikit tentang ciri-ciri memilih calon suami didalam islam.

 

1. Taat pada Perintah Islam dan akhlak yang mulia

Agama islam mengimbangkan antara agama dan akhlak. seorang lelaki yang menjaga akhlak nya tidak akan membelakangkan agamanya. lelaki yang menjaga solatnya (dengan Allah) , pasti menjaga akhlaknya dengan manusia.

2.Mempunyai semangat Berjihad yang tinggi

Berjihad disini adalah berbentuk menerapkan dalam kehidupan seharian menegakkan agama islam danMempunyai sifat melindungi.

3. Rajin dan Berusaha mencari rezeki yang halal

Seorang lelaki yang bangun awal pagi dan keluar mencari rezeki yang halal untuk kebahgiaan keluarga adalah salah satu calon suami yang baik

4. Mendahulukan Ibu bapa

Seorang lelaki yang mendahulukan ibu bapanya juga salah satu daripada calon suami yang baik. Mana mungkin seorang suami boleh membahagiakan isterinya, jika dia derhaka pada kedua ibu bapa nya.

 

Pesanan Rasulullah kepada wanita-wanita

Di dalam riwayat yang lain, menurut Abu Hatim al-Muzani r.a., selepas Rasulullah s.a.w bersabda seperti di atas, lalu para sahabat bertanya, “Ya Rasulullah ! Walaupun dia telah mempunyai isteri?” Lalu Rasulullah s.a.w mengulangi, “Apabila orang yang engkau redha agama dan akhlaknya datang meminang, maka kahwinkanlah dia!” sebanyak tiga kali. 

 

admin Gebu-muez